Need advice, 5.8L wont rev past 3K - Ford Mustang Forums : Corral.net Mustang Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 04-15-2016, 03:12 PM Thread Starter
Registered User
 
Trader Feedback: (5)
Join Date: Jun 2014
Location: Buffalo NY
Posts: 247
Arrow Need advice, 5.8L wont rev past 3K

Ok, so slight update. had the tuner come and tune the car. Started up the car, and fired right away. Let it run for five min before driving. Drove it to the corner, half throttle and pulled over to log. Made a right and in first gear floored it and would not go past 3000 rpm. pulled over and logged again.....did a second gear pull full throttle and still wont go past 3000 rmp. (mind you I did start off in 1st and light throttle till i bumped it to second gear....) Pulled it in the drive way and pulled spark plugs for compression test. All cylinders were between 140 and 160, so im assuming i have good compression.

Now my stall is a 3000-3200 i believe FWIR. Do you guys think it could be the cam?

Side note. When I pulled the spout out and advanced the timing to 13* I could rev it past 4000 rpm. So this has me stumped. And frusterated.



5.8L, 97 F4TE block, vic jr heads, Keith Black pistons, stock rods, stock crank. ARP head studs, A1000 Fuel pump, Aeromotive fpr, ponydown stage 3 hotside, 76mm on3 turbo, mac dumps, Custom Comp Cam (hyd) 228/232 .564/.566 LSA 116, 1.6rr, Super victor Intake manifold, 60#injectors, 60#pmas, BOV and godspeed 44mm wastegate. tfi distributor. screamin demon ignition coil. 3g alternator, markv111 fan, A9P ecu ,built c4.....

bluestang23 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 04-15-2016, 07:26 PM
Registered User
 
TomR's Avatar
 
Trader Feedback: (2)
Join Date: Aug 2009
Location: Macon, GA
Posts: 4,947
Garage
What did the tuner say about that?

Does it miss, or does it just not pull?



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
89 LX. 363, single turbo, Super Vic EFI, TFS high port heads by TEA, solid roller, glide. Holley HP EFI. (exact combo varies)
TomR is offline  
post #3 of 9 Old 04-16-2016, 04:25 PM Thread Starter
Registered User
 
Trader Feedback: (5)
Join Date: Jun 2014
Location: Buffalo NY
Posts: 247
He said he has done everything electronically he can do that it has to be mechanical. It feels like it hits a wall at 3200 wheather in first or second gear.
bluestang23 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 9 Old 04-17-2016, 11:00 AM
Registered User
 
Trader Feedback: (59)
Join Date: Feb 2009
Location: virginia
Posts: 2,964
It's electrical
prddad1 is offline  
post #5 of 9 Old 04-17-2016, 08:21 PM Thread Starter
Registered User
 
Trader Feedback: (5)
Join Date: Jun 2014
Location: Buffalo NY
Posts: 247
So where do I start?
bluestang23 is offline  
post #6 of 9 Old 04-26-2016, 12:27 AM
Registered User
 
flashman's Avatar
 
Trader Feedback: (5)
Join Date: Apr 2005
Location: florida
Posts: 579
Try a new tfi module. I would start there.

89 coupe- some parts

best time-11.67
best mph-120.57
best 60 ft-1.63
flashman is offline  
post #7 of 9 Old 04-26-2016, 09:22 AM
Registered User
 
indy2000's Avatar
 
Trader Feedback: (3)
Join Date: Oct 2001
Location: vancouver
Posts: 21,281
Quote:
Originally Posted by bluestang23 View Post
Ok, so slight update. had the tuner come and tune the car. Started up the car, and fired right away. Let it run for five min before driving. Drove it to the corner, half throttle and pulled over to log. Made a right and in first gear floored it and would not go past 3000 rpm. pulled over and logged again.....did a second gear pull full throttle and still wont go past 3000 rmp. (mind you I did start off in 1st and light throttle till i bumped it to second gear....) Pulled it in the drive way and pulled spark plugs for compression test. All cylinders were between 140 and 160, so im assuming i have good compression.

Now my stall is a 3000-3200 i believe FWIR. Do you guys think it could be the cam?

Side note. When I pulled the spout out and advanced the timing to 13* I could rev it past 4000 rpm. So this has me stumped. And frusterated.



5.8L, 97 F4TE block, vic jr heads, Keith Black pistons, stock rods, stock crank. ARP head studs, A1000 Fuel pump, Aeromotive fpr, ponydown stage 3 hotside, 76mm on3 turbo, mac dumps, Custom Comp Cam (hyd) 228/232 .564/.566 LSA 116, 1.6rr, Super victor Intake manifold, 60#injectors, 60#pmas, BOV and godspeed 44mm wastegate. tfi distributor. screamin demon ignition coil. 3g alternator, markv111 fan, A9P ecu ,built c4.....
the Log has the answers for direction

what was logged?

you need 02 response, maf volts, and fuel trims

this is no time to just do swaptronics.

unless you have the $$$$

89 GT gr-40, KB2200(10psi), tweecer R/T,LC-1, 22gal cell, w/tailpipes.
indy2000 is offline  
post #8 of 9 Old 04-28-2016, 02:58 PM Thread Starter
Registered User
 
Trader Feedback: (5)
Join Date: Jun 2014
Location: Buffalo NY
Posts: 247
So after the fourth tune, I have more of an update. Car pulls hard and smooth through out rpm....however on the data log, it shows a choppy ignition. More choppy than my tuner likes to see. What could cause this? New screamin demon coil. Remanufactured distributor....msd cap....ford racing wires, new plugs gapped to .028. Guess would be 1.) bad ground to tfi, 2.) bad tfi, 3.)bad tfi and distributor.....The tuner also pointed out that when i reach higher rpm that the ignition seems to dip down after say 4500rpm...




Another problem im having is im running really hot...like 220 hot. Have a 180 thermostat i believe, and a mark8 electric fan. Mind you this 220 is after doing 8-10 pulls back to back and shutting car off,,,,with out the fan going.


and I was seeing maybe 10-12 oil psi at the end of the day of tuning. Started out at say 28-30psi.



So if you guys could throw me some info on how to check these problems, I would greatly appreciate it. I think Im 90% done with this car....Just need the extra 10% figured out.

Thank you.
bluestang23 is offline  
post #9 of 9 Old 04-28-2016, 08:34 PM
Registered User
 
indy2000's Avatar
 
Trader Feedback: (3)
Join Date: Oct 2001
Location: vancouver
Posts: 21,281
choppy ignition in the datalog?

what do you mean?

89 GT gr-40, KB2200(10psi), tweecer R/T,LC-1, 22gal cell, w/tailpipes.
indy2000 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Mustang Forums : Corral.net Mustang Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
351w efi supercharger build parts advice preppypyro Superchargers 13 03-08-2015 12:26 PM
351w efi supercharger build parts advice preppypyro 5.0/5.8 Engine Tech 5 03-02-2015 09:52 PM
2004 Mach 1 , Need advice on what to do next Slw4V SVT & DOHC 10 10-09-2014 05:08 PM
wont rev past 5K 94gt-blown408 5.0/5.8 Engine Tech 2 02-09-2011 08:23 PM
1992 Gt. Does it have a rev limiter? CheM EEC Tech 2 11-28-2001 03:32 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome