Have a couple questions regarding small fixes - Ford Mustang Forums : Corral.net Mustang Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 02-16-2016, 02:04 AM Thread Starter
Registered User
 
Ramos617's Avatar
 
Trader Feedback: (1)
Join Date: Jan 2014
Location: United States
Posts: 92
Have a couple questions regarding small fixes

Ok on my 89 gt hatch I was fixing the speedo by replacing the cable
So it's running a 3550 tremec and the VSS was damaged so I had to get a new one
AFAIK only the 95 cobra R came with that tranny stock so I checked out the VSS for that application and it was a no go since it didn't have a spot for the cable
I just got one for a t5 and it worked out, installed it with a new cable from LMR, tested the speedo off the cluster by attaching the old cable end with a drill and it worked ok
Got everything buttoned up and tested the car up on jack stands, the speedo was jumpy from 0-40 but smoothed out after that
After getting it on the ground and test driving it I now have 2 problems
First is now the lights one the headlight/fog and flasher/defrost switches don't light up. I recall these lighting up when the headlights are on correct?
The switches themselves still work but no illumination, double checked the connections and wires on the back of the connectors making sure they were snug
Checked all fuses and all were good

Second is once I got it on the ground the speedo doesn't work, the odometer and trip meter are now working but no speed

I'm guessing I need a new speedo...

Sorry for all the questions but I'd rather make one thread than a bunch of separate ones

For the map light if the bulb doesn't work, what is the next thing to check. Already have a new bulb in there

Also for the 12v outlet, fuses were all good but it's still not working
What should I check?

I also have some driveline vibrations and dialed it down to the driveshaft
For getting an aluminum unit will a stock length fox driveshaft work fine with the 3550 tremec
I'm not 100% sure if it's the stock shaft on there now, the guy I got the car from didn't even ever mentioned it had that transmission. I was fully expecting it to be a t5
Also what's the best option to get one of these for a decent price
I'd rather buy new than to salvage and get work done on it

I'm also planning to get a new clutch cable
Is the Maximum motor sports cable or actual OEM the way to go
It currently has an aluminum quadrant but no firewall adjuster, should I get one
The cable thats on there now works fine but it's an adjustable on the end and only has one nut, no lockout
Idk if it's a junk aftermarket adjustable or a quality unit, I'd rather just get a whole new cable for piece of mind

Sorry for the long post and thanks


1989 Mustang GT
1987 Thunderbird Turbo Coupe
Ramos617 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 02-16-2016, 09:46 AM
Registered User
 
indy2000's Avatar
 
Trader Feedback: (3)
Join Date: Oct 2001
Location: vancouver
Posts: 21,304
speedo

the cable has the driven gear on the end of the VSS, this gear meshes with the drive gear, in the trans.

re-inspect the driven gear on the vss, if it is chewed up, there is an issue with the drive gear in the trans, alignment or the gear is done

to replace the drive gear, the trans needs to come out, or the tail housing has to come off.


electrical

you need a good wiring diagram, to id the circuits to test.

you have one?


89 GT gr-40, KB2200(10psi), tweecer R/T,LC-1, 22gal cell, w/tailpipes.
indy2000 is offline  
post #3 of 7 Old 02-16-2016, 01:52 PM Thread Starter
Registered User
 
Ramos617's Avatar
 
Trader Feedback: (1)
Join Date: Jan 2014
Location: United States
Posts: 92
I don't have any books or diagrams yet for this car

I'm going to do some testing and if I can't get any of the electrical fixed I'll track down an EVTM

When I did install the new speed sensor, the red gear was in pretty good condition
Would the gear even be a problem though, doesn't the speedo and odometer run off the cable, my odometer works but the speedo doesn't.
Ramos617 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 7 Old 02-16-2016, 07:55 PM
Registered User
 
indy2000's Avatar
 
Trader Feedback: (3)
Join Date: Oct 2001
Location: vancouver
Posts: 21,304
the red gear??what is that?

drive or driven gear?

89 GT gr-40, KB2200(10psi), tweecer R/T,LC-1, 22gal cell, w/tailpipes.
indy2000 is offline  
post #5 of 7 Old 02-16-2016, 08:02 PM Thread Starter
Registered User
 
Ramos617's Avatar
 
Trader Feedback: (1)
Join Date: Jan 2014
Location: United States
Posts: 92
The speedo gear
It was clipped onto the old VSS and I put it on the new one

1989 Mustang GT
1987 Thunderbird Turbo Coupe
Ramos617 is offline  
post #6 of 7 Old 02-16-2016, 10:11 PM
Registered User
 
indy2000's Avatar
 
Trader Feedback: (3)
Join Date: Oct 2001
Location: vancouver
Posts: 21,304
down.

89 GT gr-40, KB2200(10psi), tweecer R/T,LC-1, 22gal cell, w/tailpipes.
indy2000 is offline  
post #7 of 7 Old 02-16-2016, 10:13 PM
Registered User
 
indy2000's Avatar
 
Trader Feedback: (3)
Join Date: Oct 2001
Location: vancouver
Posts: 21,304
your odometer works, but not the speedometer..........aahhhh

yes, go straight to the cluster and remove it, and see what is going on.

89 GT gr-40, KB2200(10psi), tweecer R/T,LC-1, 22gal cell, w/tailpipes.
indy2000 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Mustang Forums : Corral.net Mustang Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A couple of questions about converting my 289 to 93 EFI shaxs 5.0/5.8 Engine Tech 7 07-14-2013 02:12 PM
couple of ford contour fan install questions buff532 General Mustang Tech 5 04-15-2013 09:50 PM
Couple of slip yoke, drive shaft questions 90lxcp General Mustang Tech 4 01-11-2013 11:15 PM
couple of random fox/vert questions stackz88 General Mustang Tech 18 09-26-2012 04:59 PM
Couple more questions about Trick Flow heads! Yellow93 5.0/5.8 Engine Tech 8 12-04-2001 11:49 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome