Service Engine Soon light just lit up on my 1999 - Ford Mustang Forums : Corral.net Mustang Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 Old 11-09-2009, 08:07 PM Thread Starter
Registered User
 
Trader Feedback: (1)
Join Date: Nov 2004
Location: SF Bay Coastin'
Posts: 1,014
Service Engine Soon light just lit up on my 1999

EDIT: "P0172" Bank 1 Rich came out
What's goin on with my car? I just got this car recently. Passed smog & did a Mobil-1 oil change less than a month ago. 72,xxx on the odometer right now. Car runs great as I just got 290 miles out of my last fill up. It drives the same as it always has, just the light came on all of a sudden. I don't really beat on the car, just cruising most of the time. Only thing I did different was put in some 7eleven gas yesterday. I usually run Chevron or Shell. Service light came on this morning Any suggestions/opinions would be appreciated


'89 Coupe-Kurgan Tuned 498/491RW, Vortech Si, 351W, & Ice Cold AC
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by STREETFIGHTER50; 11-14-2009 at 08:19 PM.
STREETFIGHTER50 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 Old 11-09-2009, 08:29 PM
Registered User
 
badass03gt's Avatar
 
Trader Feedback: (2)
Join Date: Feb 2008
Location: jacksonville florida
Posts: 3,858
02 sensor failure possibly?? could be several things but its prob something related to that.


17 inch Deep dish mach ones, Powerslot rotors, Hawk pads, , 15% tint all around.Mods gone starting over sucks!!!!!
badass03gt is offline  
post #3 of 14 Old 11-09-2009, 08:45 PM
Registered User
 
Trader Feedback: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Jacksonville,NC
Posts: 144
go to autozone and get the code pulled on it.
1sxyfox is offline  
post #4 of 14 Old 11-09-2009, 09:02 PM
Registered User
 
Hiwaystar's Avatar
 
Trader Feedback: (0)
Join Date: Apr 2001
Location: Orygun
Posts: 750
Garage
Loose gas cap will throw a code.

Tropic Green Y2K GT
P-1SC, MM Stuff (393rwhp/390rwtq)
Hiwaystar is online now  
post #5 of 14 Old 11-09-2009, 09:03 PM
Registered User
 
84_rustang_gt's Avatar
 
Trader Feedback: (2)
Join Date: Jan 2006
Location: shallotte nc
Posts: 417
Garage
dpfe is pretty common.. or egr valve pressure sensor as some call it

adderall and xanax combined say that i am paying attention but i do not care
84_rustang_gt is offline  
post #6 of 14 Old 11-09-2009, 10:54 PM Thread Starter
Registered User
 
Trader Feedback: (1)
Join Date: Nov 2004
Location: SF Bay Coastin'
Posts: 1,014
gas cap is tight. what is "dpfe"?

'89 Coupe-Kurgan Tuned 498/491RW, Vortech Si, 351W, & Ice Cold AC
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
STREETFIGHTER50 is offline  
post #7 of 14 Old 11-09-2009, 11:19 PM
Registered User
 
84_rustang_gt's Avatar
 
Trader Feedback: (2)
Join Date: Jan 2006
Location: shallotte nc
Posts: 417
Garage
idk the meaning!! but it is the egr pressure sensor.. has two vaccume hoses running to it from the egr tube. the tent to get clogged. replaced many of them on 99 and up fords.. they consist of a egr below threshold, or system lean bank 1 and 2 codes....

adderall and xanax combined say that i am paying attention but i do not care
84_rustang_gt is offline  
post #8 of 14 Old 11-10-2009, 08:44 AM
Registered User
 
Trader Feedback: (0)
Join Date: Sep 2009
Location: Tuscaloosa, AL
Posts: 90
Quote:
Originally Posted by 1sxyfox View Post
go to autozone and get the code pulled on it.
Do this before you do anything else. It's all just wild speculation until you know what the the codes are.

1996 GT Deep Forest Green 5 Speed Coupe

PI cams & Intake | Steeda Timing Adjuster | O/R H-Pipe | S197 Mufflers | Pro 5.0 Shifter & FRPP Knob | S197 Seats | Wing Delete | '98 Cupholder Console Conversion
patman0322 is offline  
post #9 of 14 Old 11-10-2009, 01:24 PM
Registered User
 
Trader Feedback: (0)
Join Date: Apr 2007
Location: Maryland
Posts: 362
Quote:
Originally Posted by patman0322 View Post
Do this before you do anything else. It's all just wild speculation until you know what the the codes are.
Exactly! It could be many things...

2001 Black GT, 5 Speed - Sold
2007 Explorer 4x4 4.6-V8
2013-2015 GT, 6 Speed Convertible - Looking for one
Jeff Dude is offline  
post #10 of 14 Old 11-10-2009, 05:53 PM
Registered User
 
Trader Feedback: (7)
Join Date: Oct 2007
Location: mobile, al
Posts: 1,001
+1000000000 have autozone or someone pull the code, its free.


99 mustang gt: 5.4l 4v. 405rwhp/385ftlbs 93 pump gas.
ceracer33 is offline  
post #11 of 14 Old 11-14-2009, 06:04 PM Thread Starter
Registered User
 
Trader Feedback: (1)
Join Date: Nov 2004
Location: SF Bay Coastin'
Posts: 1,014
Code "P0172 System too rich (bank 1)" came up when I tested the car twice. Key on engine off & engine running. Is this most likely oxygen sensors? Which would be bank 1?

'89 Coupe-Kurgan Tuned 498/491RW, Vortech Si, 351W, & Ice Cold AC
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
STREETFIGHTER50 is offline  
post #12 of 14 Old 06-03-2010, 01:28 PM
Registered User
 
Trader Feedback: (0)
Join Date: Jun 2010
Location: Hernando, MS
Posts: 2
2002 GT with same issue

My autozone analysis was "bank 1 and 2 too lean. Store clerk said probably Mass Air Sensor. Car runs fine and no performance loss. Plan to clean MAS or replace.
mustangdoug is offline  
post #13 of 14 Old 06-09-2010, 03:15 PM
Registered User
 
Trader Feedback: (0)
Join Date: Jun 2010
Location: Hernando, MS
Posts: 2
Found the problem, hose running to valve cover vent had a cut on the underside causing vacuum leak. Bought $1.50 piece of hose and fixed it. Removed the battery cable which reset the light to off. Check all vacuum lines.
mustangdoug is offline  
post #14 of 14 Old 06-09-2010, 09:11 PM
Registered User
 
Trader Feedback: (0)
Join Date: Jun 2010
Location: Port Charlotte FL.
Posts: 120
Quote:
Originally Posted by mustangdoug View Post
Found the problem, hose running to valve cover vent had a cut on the underside causing vacuum leak. Bought $1.50 piece of hose and fixed it. Removed the battery cable which reset the light to off. Check all vacuum lines.
A vacuum hose will not cause a rich condition. It would cause a lean one. Without seeing the fuel trims I would guess you have an O2 sensor issue.

BTW a DPFE is a Differential Pressure Feedback for Egr. Basically it measure how much EGR gas is entering the engine.
Flrob76 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Mustang Forums : Corral.net Mustang Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome